Search
Close this search box.

Upplever du tungt huvud, rinnande ögon och snuvig näsa?

Ditt hem är din fristad där du tillbringar större delen av din tid. Tyvärr kan dålig luftkvalitet inne påverka dina allergibesvär. Trots att man kan förvänta sig bättre luft inomhus än utomhus, är det inte alltid fallet.

Minska allergibesvär och astma med bra ventilation

Vi exponeras för mer luftföroreningar än tidigare, vilket har lett till att ungefär var femte svensk lider av allergiska besvär. När vi tänker på luftföroreningar tänker vi oftast på avgaser och utsläpp, men i många fall är luften i våra hem den mest förorenade.

God ventilation är därför avgörande. Dålig ventilation kan inte bara förvärra dina symtom utan också vara en orsak till dem.

Små barn är mer känsliga

Många föräldrar är medvetna om risken för RS-viruset, men få tänker på den luftförorening som kan finnas i hemmet. Små barn är särskilt känsliga för allergener, mögel och fukt, och risken för allergier eller astma ökar om de utsätts för skadliga ämnen under en längre tid.

Visste du att?

Om inomhusklimatet är dåligt, riskerar vi att utveckla farliga luftvägssjukdomar och andra hälsoproblem, som på sikt minskar livskvaliteten. Luftföroreningar inomhus kan vara upp till 100 gånger högre än ute och kan vara skadligt för hälsan.

Genomsnittlig tid som spenderas hemma
0 år
Genomsnittlig tid som spenderas i sovrummet
0 år
Andel tid vi tillbringar inomhus
0 %

Vilken ventilation har jag hemma?

De tre vanligaste ventilationstyperna är självdrag, frånluftssystem och FTX. Vilken typ av ventilation du har hemma påverkar luftkvaliteten och är värd att granska, särskilt om du eller någon i din familj lider av allergi eller astma.

Självdrag

Om ditt hus byggdes tidigt 70-tal eller tidigare och du inte har uppdaterat ventilationen har du troligen självdrag. Andra tecken på självdrag inkluderar frånluftsgaller eller självdragsventil i kök, badrum och sovrum, samt borrade hål eller ventiler i fönsterkarmarna för luftintag.

Frånluftssystem och FX

Om ditt hus har luftintag via borrade hål eller ventiler i fönsterkarmar eller lister samt du har en fläkt som oftast finns på vinden eller taket så har du troligen fläktstyrt frånluftssystem.

FTX

Om ditt hus inte har ventiler som går direkt ut i det fria utan ventiler i taket i alla rum har du förmodligen ett system för både från- och tilluft (FTX).

Vad är bäst, självdrag, FX eller FTX?

Vi rekommenderar FTX-ventilation för bästa resultat och kom ihåg att byta filter 1-2 gånger per år. Läs mer om ventilation här.

Självdrag

Självdrag fungerar genom att den varma luften med ett högre tryck rör sig uppåt när det är kallare ute än inne och skapar ett undertryck som drar ut luften från huset via självdragskanalerna. Samt ny luft sipprar in genom friskluftsventiler, vädringsfönster och otätheter.

För att självdrag skall fungera krävs det en temperaturskillnad på ca 13° eller mer mellan inne och ute.

För och nackdelar

Frånluftssystem och FX

Frånluftssystem, även kallad mekanisk frånluft, är en kombination av självdrag och fläktsystem. En fläkt suger ut luften från fuktiga utrymmen som badrum, tvättstuga och kök, vilket skapar ett undertryck som drar in ny luft genom friskluftsventiler, vädringsfönster och andra otätheter. 

FX, är mekanisk frånluft med återvinning, tex en frånluftsvärmepump.

För och nackdelar

FTX

FTX-systemet använder två fläktar för att hantera både frånluft och tilluft. Den varma frånluften passerar genom en värmeväxlare som värmer upp den kalla uteluften innan den blåses in i huset.

För och nackdelar

Din expert på ventilation i Halland och norra Skåne

Varför välja Frigovent för ditt ventilationsuppdrag?

Helhetslösningar: Från installation och service till förebyggande underhåll och akut hjälp.

Brett utbud av tjänster: Ventilation, värme, kyla och radonutredning/sanering.

Expertis inom miljö och energioptimering: Skapar energieffektiva och miljövänliga lösningar.

Lång erfarenhet och gediget kunnande: Tusentals ventilationssystem installerade i villor runt västsverige.

Dedikerad kontaktperson: Personlig expertis för ditt projekt.

Garanti på varje monterad anläggning: Trygghet och säkerhet för dig som kund.

Acceptera marknadsförings-cookies för att boka tid via Calendly.

Välkommen att boka ett hembesök eller telefonmöte med mig.

För att komma i kontakt med vår expert Ryan kan du använda kontaktuppgifterna nedan eller helt enkelt boka in i kalendern direkt.

RyanHemsida