Logo_Frigovent
Search
Close this search box.

Det viktigaste att tänka på när du väljer luftvärmepump

En värmepump är en energisnål uppvärmningsmetod som sparar både på miljön och dina pengar, men när det kommer till val av värmepump finns det mycket att tänka på. 

Därför har vi samlat svar på några vanliga frågor som kan underlätta din urvalsprocess och samtidigt visa hur vi arbetar.

Vilken luftvärmepump passar bäst hos mig?

Valet mellan luft/luftvärmepump och luft/vattenvärmepump beror på förutsättningarna i ditt hus.

En luft/luftvärmepump passar de flesta typer av hus och består vanligtvis av en utomhusdel och en inomhusdel. En luft/luftvärmepump ger förutom, uppvärmning eller nedkylning, dessutom bättre inandningsluft inomhus tack vare det filter i inomhusdelen igenom vilket den uppvärmda luften passerar och blir renad. Dessutom skapas ett bättre klimat då luftflödet skapar cirkulation i huset istället för att luften står still.

En luft/vattenvärmepump tar på samma sätt som en luft/luftvärmepump sin värmeenergi från utomhusluften. Skillnaden är att en luft/vattenvärmepump inte har någon inomhusdel som blåser ut luft utan kopplas på husets vattenburna system. Det betyder att befintliga vätskeburna radiatorer kan vara kvar och användas.

Vilken luftvärmepump ska jag välja?

Vilken luftvärmepump du bör välja beror helt på ditt hus unika förutsättningar kombinerat med de behov och krav du har. Det kan vara en god idé att börja med att fundera på vilka funktioner som är viktiga för dig, t.ex.:

  • wifi-styrning
  • mest effektivt luftreningssystem
  • högst besparing
  • tystast i drift
  • högsta möjliga luftomsättning för snabbare uppvärmning eller nedkylning av stora ytor

Vi på Frigovent är anslutna till Sverigepumpen som har valt ut de bästa luftvärmepumparna på marknaden och gjort dem ännu bättre – allt för att kunna ge dem stämpeln ”Sverigepumpen”. Vissa modeller har t.ex. skyddats med en extra beläggning på kondensorn för att den ska tåla väder och vind bättre och samtliga modeller har utrustats med “sparmössan”, ett genialiskt gummiskydd som förhindrar onödig värmeförlust på utedelen.

Baserat på dina önskemål, behov och krav rekommenderar vi den anläggning och lösning ur Sverigepumpens breda urval, som är optimal för just dig och ditt hus. Vi ger dig givetvis beräkningsexempel på läget efter byte av anläggning.

Var ska inomhusdelen placeras för bäst effekt?

Svaret är att det beror på. Det är flera parametrar som styr vad som är den bästa placeringen i just ditt hus. Det beror bl.a. på hur Du kan också boka ett kostnadsfritt hembesök redan nu, där vi guidar dig genom beslutsprocessen.

stort huset är, planlösningen, hur luftflödena ser ut samt t.ex. trappans konstruktion om huset är 1,5-plans. 

Om du har två våningsplan kan du ansluta två inomhusdelar till samma utomhusdel för att säkerställa komfort, en bra cirkulation och jämn temperatur på båda våningsplanen.

slika

Eftersom placeringen av inomhusdelen är helt avgörande för att säkerställa optimal funktion, besparing och tillmötesgå era specifika prioriteringar och krav är det klokt att alltid ta hjälp av en kvalificerad och certifierad installatör. De kan säkerställa optimal anpassning och placering som tar hänsyn till ert hus unika förutsättningar.

När det gäller våra installatörer har de en bred expertkunskap och utbildas fortlöpande för att ligga i förkant av utvecklingen på marknaden.

Vad ingår i kostnaden vid köp?

När du väljer leverantör och installatör av luftvärmepump är det viktigt att klargöra vad som ingår i paketet så att du slipper bli besviken eller få tråkiga överraskningar när fakturan kommer. 

Vi på Frigovent säljer alltid en helhetslösning och inte bara en produkt. Priset som anges gäller alltid ”installerat och klart”, oavsett hur lång tid det tar. Det finns helt enkelt inget som heter ”standardinstallation” hos oss. Det betyder att vi inte per automatik väljer det enklaste och snabbaste sättet att göra jobbet.

Förutom det självklara i att säkerställa optimal placering av innedelen, tänker vi ett steg längre även när det kommer till placeringen av utedel och dragning av rör och ledningar, för mindre störning av helhetsintrycket på fasaden. Även om det kan innebära en lite mer tidskrävande installation.

Givetvis har vi alla behörigheter och certifieringar som krävs, inklusive inom el för att kunna genomföra en säker och trygg installation åt dig som husägare.

Vi vågar dessutom påstå att vi skickar med marknadens bästa tillbehörsarsenal när du köper en luftvärmepump. Med Sverigepumpen får du alltid tillbehör på köpet som förlänger livslängden på värmepumpen och ökar dess prestanda som vi nämnt tidigare.

Förutom tillbehören är samtliga Sverigepumpar skyddade via garanti och försäkring i hela fem år. Skyddet kan utökas av dig som kund till att gälla i hela 14 år. Förutom oförutsedda fel på värmepumpen, skyddar försäkringen även mot åska i fem år. Det kallar vi trygghet!

sverigepump

Hur mycket service krävs?

Det finns egentligen två typer av nödvändigt underhåll. Den ena är det enkla vardagsunderhållet, vilket går ut på att rengöra innedelens filter ungefär varannan vecka. När vi installerar din anläggning visar vi hur du enkelt gör detta.

Den andra typen är den regelbundna service som säkerställer en maximal funktion, besparing och spridning av den varma luften. Under denna typ av service utför vi kontroller av fläkthjul, el, vibrationer, strömförbrukning, fläkthastighet och filter. 

Vi rengör innedel och utedel och ser till att du får en fortsatt trygg investering som håller i många år. Vi finns helt enkelt vid din sida även efter att anläggningen på plats, både för akut och förebyggande service. Du behöver bara en kontakt genom hela livet som redan känner din anläggning och dess funktioner. 

Läs mer under avsnittet värmepumpar.

Kontakta oss